Gebruiken

Eten

Joods eten moet bereid zijn volgens de spijswetten dan heet het koosjer. Joden eten geen varkensvlees en er is een aparte keuken voor gerechten met zuivel en gerechten met vlees. Joden hebben het inleggen van groenten geïntroduceerd. Dat is een conserveringsmethode waarbij groenten in potten wordt gedaan met zuur. Bij het Joodse avondmaal wordt ook veel brood gegeten. Dit brood wordt vaak zelf gebakken of gekocht bij een speciale Joodse bakker. Tijdens feestdagen worden veel zoete in olie gebakken lekkernijen gegeten.

 

Soefganiot

Kipa, een keppeltje

Kleding

Joodse jongens en mannen dragen een Kipa, een keppeltje, op hun achterhoofd. De Kipa wordt gedragen uit eerbied voor God. Ook dragen de mannen een talliet, dat is een gebedsmantel. Aan de hoeken zitten draden kwastjes, de Tsietsiet genoemd. Deze worden tijdens het bidden vastgehouden om te doen herinneren aan de geboden. Tijdens het gebed wordt ook een gebedsriem gedragen, de Tefillien. Joden mogen alleen kleding dragen dat is gemaakt van één stof. Het is vaak moeilijk om dit in gewone winkels te vinden, dus maken ze zelf kleding of kopen ze het bij speciale Joodse winkels. Vrouwen hebben geen specifieke kledingregels, maar ze mogen zich niet te bloot kleden. De rokken moeten over de knieën komen en de mouwen over de ellebogen. Sommige vrouwen bedekken na het trouwen hun hoofd.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb