Rituelen

Geboorte

In het Jodendom is voortplanting een religieuze verplichting. Geboortebeperking is dan ook in principe voorboden. Vooral omdat iedere vrouw de Messias ter wereld zou kunnen brengen. De Messias is de  in de joodse Tenach voorspelde Redder die door God gezonden zal worden. Ook staat in de Bijbel: 'Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en breng haar onder je gezag'. Acht dagen nadat een jongetje wordt geboren, wordt hij besneden door een moheel. Als het jongetje ziek is, wordt gewacht met de besnijdenis tot zeven dagen na de ziekte. Tijdens de besnijdenis krijgt het jongetje zijn naam. Meisjes krijgen hun naam tijdens een dankgebed, het Toragebed. Meisjes hoeven niet besneden te worden, omdat dat ten koste gaat van het seksuele plezier. In het Jodendom zijn vrouwen belangrijk, omdat ze nieuw leven ter wereld brengen.

 

Bar Mitswa en Bat Mitswa

Bij jongens wordt het verdienen van intellectuele volwassenheid Bar Mitswa genoemd. Vanaf hun dertiende zijn jongens verplicht om via de wetten van de Tora te leven. Bar Mitswa betekent ´zoon van de plicht´.  Meisjes verdienen intellectuele volwassenheid bij 12 jaar en dit wordt Bat Mitswa genoemd. Dit betekent ´dochter van de plicht´. Vanaf deze leeftijd wordt verwacht dat jongens en meisjes het verschil weten tussen goed en slecht en dat ze hun keuzes en gedrag daarop aanpassen.

 

Huwelijk

Joden zien het huwelijk als een belangrijke gebeurtenis, als geschenk van God. Bij het huwelijk is God nodig om een eenheid te vormen tussen man en vrouw.  Veel Joodse huwelijksgebruiken zijn hetzelfde als bij niet-Joodse huwelijken. Een overeenkomst is bijvoorbeeld het uitwisselen van de trouwringen. De ring is het symbool van eeuwige liefde, net als een cirkel heeft liefde geen einde. Na de ringenceremonie wordt het joodse huwelijkscontract, Ketuba,  met verplichtingen van de bruidegom tegenover zijn bruid voorgelezen en ondertekend. Typisch voor Joodse huwelijken is het trouwen onder een trouwhemel, genaamd Choepa. Een Choepa is een soort wit laken dat symbool staat voor het nieuwe huis van de bruid en bruidegom, het kan ook symbool staan voor bescherming door God. Als afsluiting van de bruiloft drinkt het echtpaar nog een keer uit het zelfde glas, daarna wordt dit glas door de bruidegom kapot getrapt. Dit is het teken van de kwetsbaarheid van het huwelijk. Vervolgens is de bruiloft afgelopen.

Het breken van het glas

Begrafenis

Als er een Jood overlijdt wordt de begrafenis of crematie zo eenvoudig mogelijk gehouden, dit is om aan te geven dat arm of rijk niet uitmaakt. De overledene mag na zijn overlijden niet meer gezien worden. De uitvaart vindt zo snel mogelijk plaats. Bij een begrafenis is eerst een rouwrede. Daarna wordt de kist naar het graf gebracht door naasten, als de kist in het graf is gezakt gooien de naasten een schepje zand op de kist. Als laatste wordt een gezamenlijke maaltijd gehouden. Voor het verwerken van verdriet zijn er bepaalde rouwrituelen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb